Mlsnost hubí koaly

25.8.2019
Citace:
M.D.J.Blyton et al., Faecal inoculations alter the gastrointestinal microbiome and allow dietary expansion in a wild specialist herbivore, the koala, Animal Microbiomevolume 1, Article number: 6 (2019) |doi: 10.1186/s42523-019-0008-0
Zdroj
Koala medvídkovitý (angl.koala, Phascolarctos cinereus), foto Diliff/CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0).

Koaly (koala medvíkovitý, Phascolarctos cinereus) jsou velmi vybíravé. Nejen, že nežerou prakticky nic jiného, než listí eukalyptů. Specializují se i na jednotlivé druhy eukalyptu. Skupina 400 koal v oblasti mysu Otvay v australské provinci Victoria začala hladovět, když ve svém rajonu sežrala všechno dostupné listí z druhu Eucalyptus viminalis. Listí druhu Eucalyptus obliqua nedokázaly strávit. Pomohla až transplantace střevních bakterií. „Shromáždili jsme výkaly divokých koal, koncentrovali mikroorganismy v nich obsažené, zabalili do kapslí odolných vůči kyselinám a podali koalám dříve chyceným na mysu Otway,“ vysvětluje postup první autorka publikace Michaela D. J. Blyton z Western Sydney University.

akademon.cz 10.6:2014: Koala na stromě

 
Odeslat komentář k článku "Mlsnost hubí koaly "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Mlsnost hubí koaly " e-mailem

Diskuse/Aktualizace